Běh 17. listopadu – 50. ročník

Matěj JežekAktuality

Běh 17. listopadu v Kopidlně slaví půlstoletí od svého založení

Výsledková listina

Všechny příznivce výkonnostního a kondičního běhání zvou organizátoři ze Střední školy zahradnické v Kopidlně do zámeckého parku, kde se ve středu 13. listopadu uskuteční jubilejní 50.ročník závodu, který mnoho let patří mezi nejpopulárnější a nejmasovější běžecké akce jičínského regionu.

Škola organizuje závod s finanční podporou Krajského úřadu Královehradeckého kraje.

U nápadu uspořádat v prostředí zámeckého parku v Kopidlně běžecký závod stál v roce 1969 tehdejší učitel tělocviku v zahradnické škole Jaroslav Veselý. Běh, který měl být připomínkou tragických událostí, k nimž došlo v období od 28. října do 17. listopadu 1939 v tehdejším Protektorátě Čechy a Morava, dostal po pádu komunistického režimu další symboliku.

Vzhledem k tomu, že se závod koná pravidelně uprostřed pracovního týdne, se podařilo organizátorům již během prvních ročníků zajistit vysoký počet závodníků ze škol v blízkém okolí. Pro děti a mládež z jičínských škol byla pravidelně zajišťována kyvadlová doprava školním autobusem. V 70. a 80. letech se každoročně závodu účastnilo kolem 500 běžců v dětských, mládežnických a dospělých kategoriích. V dorostenecké kategorii byl závod zároveň přeborem zemědělských škol tehdejšího Východočeského kraje v přespolním běhu. V 90. letech a na přelomu nového tisíciletí pravidelně zajišťovali vysokou sportovní úroveň závodu běžecké a lyžařské naděje z Vrchlabí nebo Mladé Boleslavi. Tak nelze opomenout, že se výsledkové listině objevovala jména jako Karolína Erbanová, Veronika Samková, Karolína Grohová a Michal Krčmář.

Díky kvalitní organizační práci se pokračující generaci zaměstnanců školy podařilo udržet tradici a stále velmi dobrou úroveň závodu.

Před 10 lety, při příležitosti 40. Ročníku, byl závodní program rozšířen o kategorie nejmenších dětí z MŠ a ZŠ. Při loňském ročníku bylo i díky tomu v cíli klasifikováno více než 400 běžců.

Trať závodu nedoznala během svého trvání významných změn. V současnosti se závodí na dvou okruzích. První, malý okruh, je určen pro závody nejmenších dětí v délkách od 150 do 300 m. Běží se po asfaltových cestách. První start je naplánován od 10,00 h. Druhý okruh v délce 620 m je kombinací asfaltové a přírodní cesty. Start první kategorie na tomto okruhu (nejmladší žákyně) je plánován od 11,30 h.

Časy startů a délky tratí jednotlivých kategorií naleznete v propozicích.

Tradiční závěrečný vytrvalostní závod žen a společný závod mužů a veteránů na 4 350m a 9 300m bude odstartován ve 14,30 h resp. v  15,00 h. Traťový rekord drží od r.1994 stále ještě aktivní jičínský atlet Lubomír Pokorný.

Pro nejúspěšnější závodníky ve všech kategoriích jsou připravené výroční edice medailí, diplomy a tradičně také dárkové kytice vytvořené studentkami školy. Všichni závodníci obdrží pamětní list a bude pro ně připravené drobné občerstvení.

V letošním roce je pro účastníky závodu z Jičína a okolí zajištěna autobusová doprava. Bližší informace k závodu, případně k odjezdu autobusů obdržíte na e-mailu: hasek@zahrskola.cz nebo na tel. č.: 605 166 590.

Přijďte si s námi do Kopidlna zaběhat a společně oslavit jubileum závodu.

Na závody Vás zve ředitelka školy Ing. Lenka Nosková a za organizátory závodu Mgr.Tomáš Hásek.

Propozice